Naminis varškės sūris
2013-03-20Average Member Rating
(2.8 / 5)
15 People rated this recipe
Panašūs Receptai
Varškės sūris yra žinomas ir valgomas jau nuo senų senovės. Rašytinės informacijos apie sūrio gamybą archeologai rado ištyrinėję senųjų Egipto piramidžių piešinius. Aprašytos sūrio gaminimo technologijos praktiškai nepakito iki šiol. Sūrių gamyba Europoje suklestėjo ir išplito senovės graikų, vėliau – romėnų dėka. Viduramžiais sūrio gamybą itin ištobulino vienuoliai. Lietuvoje prieš I pasaulinį karą dvarų pieninės jau buvo gaminami šveicariški, olandiški ir kiti sūriai. O apie fermentinio sūrio atradimą, legenda byloja: Vieną žvarbų vakarą vargingas piemuo, ganęs avis, būdamas alkanas kišenėje rado gerokai pastovėjusio varškės sūrio gabaliuką ir, kad padarytų jį vėl valgomu, nusprendė sūrį pašildyti, taigi padėjo gabalėlį šalia degančio laužo. Po kiek laiko grįžęs rado sūrį jau aptirpusį ir, regis, sugadintą visiškai, tačiau alkis piemeniui neleido jo išmesti, o paragavęs sūrio piemuo suprato, kad nieko skaniau nėra valgęs! Tai tiek istorijos.
Mums reikės:
- Poros litrų pieno
- Didesnio indelio grietinės
- Žiupsnio druskos
- 4 kiaušinių
- Kmynų (pasirinktinai,galima dėti, galima ne :)
- Marlės
Gaminam
Step 1
Pirmiausia išplakame kiaušinius. Plakant pilame grietinę,beriame druską. Gerai išplakame.
Step 2
Užviriname pieną. Po trupuį maišant, neskubant į pieną pilame grietinės-kiaušinių plakinį. Maišome apie penkias minutes, kol susidarys varškės gabalėliai.
Step 3
Į kiaurasamtį patiesiame keliais sluoksniais sulankstytą marlę. Supilame varškės masę. užrišame marlės galą. Paliekame apie pusvalanduką nuvarvėti.
Step 4
Po to dedame jį ant lentelės ir prislėgiame kita lentele iš viršaus su kokiu kilogramu cukraus. Taip paliekame stovėti apie keturias valandas.
Step 5
Tada sūrį dedame į šaldytuvą, jau lėkštėje, porai valandų pabūti šaltai. Štai ir viskas!
Skanaus :)