Virtuvinių peilių tipai
Šefo peilis
Tai yra pagrindinis peilis, naudojamas kapojimui, smulkinimui, išpjaustymui, pjovimui. Šio peilio ašmuo yra platus ir skirtas pjauti tiesiai ir storais gabalais. Ašmens ilgis būna įvairus: 15 cm, 20 cm, 25 cm ir 30 cm. Peilio ilgis yra labai svarbus, kadangi kuo ilgesnis ašmuo, tuo jis sunkesnis ir sudėtingiau jį kontroliuoti. Todėl kiekvienas virtuvės šefas ilgį pasirenka pagal save- kad būtų kuo patogiau naudoti.
Skutimo peilis
Šis peilis skirtas nuimti žievę nuo daržovių ar vaisių. Taip pat tinkamas smulkinti smulkias daržoves, kaip šparagai, salierai ir pan. Ašmuo yra klasikinis, nuo 5 cm iki 10 cm ilgio, plonas ir siauras, smailėjantis iki galo. Yra ir kitas šio peilio variantas- kai ašmuo yra lenktas ir panašus į paukščio snapą. Šis yra mažiau funkcionalus, kadangi dėl lenkto ašmens neįmanoma smulkinti daržovių.
Pjaustymo peilis
Šis ilgo, plono ir tiesaus ašmens peilis tinkamas pjaustyti kepsniams, paukštienai, saliamiui ar kumpiui. Šio peilio geležtės ilgis nuo 20 cm iki 35 cm. Šis peilis taip pat tinkamas pjaustyti arbūzams, melionams, moliugams ar duonai.
Naudingasis peilis, dar kitaip vadinamu sumuštinių peiliu
Kai skutimo peilis per mažas, o šefo per didelis ir per sunkus, į pagalbą ateina šis- nedidelis, skirtas smulkiems kasdieniams darbams. Dažniausiai geležtės ilgis būna 12-15 cm ilgio, tačiau gali būti ir išimčių.
Filė peilis
Geležtės ilgis siekia nuo 10 cm iki 17 cm. Jis yra plonas, siauras ir lankstus, kad būtų lengva atskirti žuvį nuo odos.
Kaulo išėmimo peilis
Labai panašus į filė peilį, tik šio šiek tiek kitokia forma, be to, geležtis nėra lanksti.
Duonos peilis
Duonos peilį galima atpažinti iš stambiai dantytų ašmenų, kurie tarnauja kaip valytojai pjovimo metu. Šis peilis labai tinkamas pjauti kepinius, kurių pluta labai stora- jis tai daro be didelio vargo. Geležtės ilgis būna 20-22 cm ilgio.
Kapoklis
Tai peilis skirtas kapojimui- pvz. kaulams. Jo geležtis yra stora ir sunki.
Kepsnių peilis
Šis peilis skirtas valgomajam stalui. Jo geležtis yra siaura, 10-15 cm ilgio. Juo pjaustomi kepsniai į vieno kąsnio dydžio gabalėlius. Šie peiliai taip pat gali būti ir su dantytais ašmenimis.
Sūrio peiliai
Jie būna įvairiausių formų, nedideli. Kai kurie peiliai geležties viduryje turi skylutę- kad pjaustant minkštą sūrį jis nepriliptų prie geležtės.
Dekoravimo peiliai
Kadangi jie skirti dekoravimui, peiliai yra įvairiausių formų.
Greipfrutų peiliai
Geležtis yra lenktu galu ir dantytais ašmenimis. Šiuo peiliu patogiai atskiriamas minkštimas nuo žievės.
Pomidorų peilis
Jis yra plonas ir siauras, o geležtis- dantyta. Dantukai reikalingi tam, kad bepjaunant nenuslystų ašmuo. Kartais ašmens gale geležtis būna praskirta- kaip šakutė. Šis peilis tinkamas pjauti visus vaisius ir daržoves, kurie turi ploną ir slidžią odelę.
Japoniški peiliai
Deba peilis
Skirtas pjauti žuvį arba kietas daržoves. Geležtis plati ir smailėjanti, ašmenys nesmarkiai lenkti į vieną pusę.
Žuvies peiliai
Sashimi peilis yra ilgas ir itin plonas, naudojamas Sashimi ir suši gaminimui.
Tako peilis yra ilgas su buku galu, naudojamas Rytų Japonijoje. Juo galima nepriekaištingai išpjaustinėti žuvį.
Yanagi yra kaip ir Tako peilis, tačiau galas smailus. Naudojamas Vakarų Japonijoje.
Santoku peilis
Tai yra japonų atitikmuo europietiškajam šefo peiliui. Jo ašmuo yra tiesus ir idealiai tinka daržovių pjaustymui.
Usuba peilis
Šis peilis taip pat kirstu galu, naudojamas itin tiksliems pjovimo, pjaustymo, kapojimo ir smulkinimo darbams.
Tekstą parašė Darius on 2012/11/28
na smagu jog supazindinate su peiliais placia auditorija, bet mane domina ar nepardavinejete peiliu japonisku?
Tekstą parašė Romanas on 2012/11/28
Jokia prekyba neužsiimame :)
Tekstą parašė Ridas on 2014/01/17
Gera mintis rasyti apie peilius, taciau ja reikia pletoti. Apie virtuvinius peilius mazai info. Lt nusipirkti gera peili praktiskai neimanoma, – tenka pirkti Japonijoje (megstu ju peilius) ar kitu saliu gamintoju. Peilis pjauna pats, jam tik reikia parodyti krypti :)